Últimes notícies i activitats
El Gremi, molt més
que una entitat
El Gremi de Pastisseria de Barcelona, fundat el dia 15 de gener de 1901, és un «organisme professional constituït per la lliure afiliació dels empresaris artesans que exerceixen qualsevol de les activitats de pastisseria, confiteria, rebosteria, brioixeria, xocolateria, gelateria, bomboneria, orxateria i, addicionalment, la preparació de plats cuinats o precuinats i activitats de càtering dins de l’àmbit de la demarcació de Barcelona», tal com es defineix als seus estatuts.
Com a associació sense ànim de lucre, la seva funció és la representació, defensa i foment dels interessos comuns dels seus socis i per extensió, de la pastisseria com a ofici artesà tradicional i element fonamental del patrimoni cultural català.
El Gremi de Pastisseria de Barcelona, a través de la Fundació Escola de Pastisseria del Gremi i Museu de la Xocolata de Barcelona, gestiona dues entitats que representen aquesta doble voluntat, d’una banda tenir cura i promoure l’ofici artesanal, projectant-lo cap al futur i, de l’altra banda, custodiar i difondre’n el seu gran valor cultural.
L’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB) fou creada l’any 1975 i actualment és un centre de referència nacional i internacional. L’escola ofereix un programa teòric i pràctic d’ensenyament que permet formar-se com a xef en pastisseria i realitzar màsters i cursos monogràfics basats en les últimes tendències i les tècniques més innovadores, impartits per un equip docent del més alt nivell i professionals externs de renom mundial.
El Museu de la Xocolata de Barcelona es va inaugurar l’any 2000 amb l’objectiu de connectar la seva activitat amb l’oferta cultural que ofereix la ciutat de Barcelona, promovent el coneixement de la història i els valors etnològics, socioeconòmics i artístics de la xocolata i la pastisseria catalana. Per fer-ho posa a l’abast de la comunitat el seu fons patrimonial i organitza activitats i mostres per experimentar i interactuar amb la xocolata.
També està sota el paraigües de la Fundació del Gremi la residència d’estudiants Barcelona Resident, creada el setembre de 2013 per acollir els estudiants de l’Escola de Pastisseria, estudiants universitaris, investigadors, professors i participants de les activitats professionals de l’entitat.
Representant i promovent els interessos dels artesans pastissers des del 1901 a través de l’Escola de Pastisseria i el Museu de Xocolata de Barcelona.